Over
Kukele-boe
De dierenweide ligt in het prachtige Brediuspark, wat al zo’n 200 jaar bestaat.
De oorsprong van Landgoed Bredius ligt in 1824. In dat jaar kocht burgemeester Jacobus Bredius. Zijn zoon Cornelis bracht het landgoed tot bloei: een gemengd bedrijf met veeteelt en fruitteelt. Hij bouwde de hofstede Batestein (1852) en villa Rijnoord (1863), waar hij ging wonen.
De naam Kukele-boe is in 1994 bedacht door Femke van den End, die met deze naam de uitgeschreven wedstrijd van het VSB-fonds won.
Al ruim 25 jaar komen kinderen en ouders onze dieren bewonderen.
Geschiedenis
Het begon allemaal toen de gemeente in 1994 besloot de schapen die op landgoed Bredius stonden, weg te doen. Het beheren van een schaapskudde was overigens geen overheidstaak. Jos Borsboom, toenmalig beheerder van het Brediushonk, heeft toen geregeld dat de schapen mochten blijven. Schaap Joep werd als eerste schaap door de Jeugdkoningin van de Woerdense Vakantieweek weer het Brediuspark in geleid.
De gemeente droeg in 2017 al de dieren over aan Kukele-boe. Inmiddels is de grond ook overgedragen. Vrijwilligers van de dierenweide zijn daarom dit jaar gestart met het vernieuwen van de dierenweide. Het vernieuwen was altijd een lang gekoesterde wens van Kukele-boe, maar kon niet verwezenlijkt worden vanwege de herbouw van de afgebrande Brediusboerderij.
In 2019 heeft Dierenweide Kukele-boe haar 25 jarig bestaan gevierd.
Er wordt voorzichtig gestart met de bouw van een schuilhok voor de schapen op de schapenweide zodat deze in de winter een onderdak hebben en in de zomer in de schaduw kunnen komen. Daarnaast worden de monumentale varkensschuur, de hooischuur en de geitenschuur opgeknapt en worden de verblijven gerenoveerd. Het werk is met bouwhekken afgeschermd zodat de dierenweide de komende tijd zoveel mogelijk voor het publiek toegankelijk is.
Onze naam Kukele-boe
De naam Kukele-boe is in 1994 bedacht door Femke van den End, die met deze naam de uitgeschreven wedstrijd van het VSB-fonds won.
‘Hoewel ik net 11 jaar was, herinner ik me de officiële opening van Kukele-boe op 8 juli 1995 nog goed. Het was een warme dag en ik mocht voor dit bijzondere moment mijn nieuwe Oilily-jurk aan. Trots trok ik het gordijntje voor het naambordje weg. Het bordje waarop de letters in precies dezelfde kleuren stonden als maanden ervoor toen ik ze op een briefje had geschreven met mijn stiften. Dat briefje was een prijsvraag van de VSB-bank waar ik net een spaarrekening had geopend. Mijn inzending bleek de winnende.
Minstens zo leuk als dat ik de naamgever van de nieuwe kinderboerderij werd, vond ik de cadeaus die ik kreeg: een videoband van de film Bambi en een uitje naar de dierentuin in Arnhem met tien vriendjes en vriendinnetjes. In al die jaren daarna is Kukele-boe altijd blijven voelen als ‘mijn’ kinderboerderij.
Dat is dan ook wat ik nu, bijna 25 jaar later, mijn drie dochters wijsmaak. ‘We gaan naar mama d’r kinderboerderij.’ En als bewijs laat ik dan zien dat mijn naam nog steeds in een hoekje van het naambordje staat.
(Femke Rodenburg-van den End)
Missie
Stichting Dierenweide Kukele-boe is opgericht met als doel om de burgers in contact te brengen met boerderijdieren. ,,Daarom hebben we hier ook geen hangbuikzwijntjes, maar echte varkens”, vertelt Somers. ,,Zo kunnen de bezoekers zien hoe een varken leeft en eten ze het stukje varkensvlees op hun bord ’s avonds met meer respect op.”
Bestuur
De Stichting Kukele-boe wordt bestuurd door:
- Steef Somers
- Ton Rossewij
Vrijwilligers
We zouden nergens zijn zonder onze vrijwilligers:
- Sharon van Winsen
- Robert Stoof
- Jan van Zuilen
- Sandra Bouten
- Jeroen Baars
- Sjors Borsboom
- Jeroen van Overbeek
- Juriaan Kover
- Leon Bos
- Rob Hilgers
- Bas Borsboom
- Kobus Lamboo